För det måste finnas en plats någonstans var vi är gömda för världen

 

Det doftade disig höst en morgon när jag vaknade. Så nu tänkte jag lista fyra av de saker som förgyllt min sommar. 

Ulrik Munther är en av de artister jag hört mest på under sommaren. Hans album "Allt jag ville säga" har varit sådär lagom melankoliskt för alla regn- och bakisdagar. Dessutom är det Jonas Gardell som skrivit alla låtar. Det bästa var när jag och några vänner var och lyssnade på honom under jakobsdagar i juli. När vi dansade längst fram, spillde öl, hoppade, kramades och höll varandra i händerna när det började kännas lite för mycket. 

https://open.spotify.com/album/2MObh8HqSvW11mVWYCLiOV

 

I juni och augusti fick jag avsluta två av mina största läsupplevelser för det här året. Donna Tartts Steglitsan och Den hemliga historien. Kan nästan säga att Tartt har varit min bästa vän de senaste tre månaderna. Läs läs läs!

 

Det var ingen som hade känt honom särskilt bra, men ett av särdragen i hans personlighet var, att ju mindre man kände honom, desto mer verkade det som man kände honom. Betraktad på avstånd gav han intryck av att vara fast och helgjuten, medan han i verkligheten var flyktig som ett hologram; sedd på nära håll var han bara stoft och ljus, man kunde köra handen rätt igenom honom. Men om man drog sig tillräckligt långt tillbaka trädde illusionen in igen och där stod han, i övernaturlig storlek, och kisade mot en i sina små glasögon, samtidigt som han föste bort en hårlock ur pannan med handen. En personlighet som hans vittrar sönder vid en analys. Den kan bara definieras av anekdoten, det tillfälliga mötet och den lösryckta meningen. - ur Den hemliga historien

 

All hästmys jag hunnit med. Att både skött stallet flera gånger i veckan, hängt i hästhagar, tävlat och bara tagit det lugnt där. 

 

Flora Wiström och Frida har börjat sända en podcast tillsammans. Jag hade väldigt långa förväntingar när jag hörde att den skulle släppas, men de två avsnitten som släppts har varit så fina.

Det första avsnittet handlade om sex och i det senaste pratade de om vänskap. Det bästa är att de själv inte utser sig som experter, utan pratar bara utav sina egna erfarenheter, vilket gör att igenkänningsfaktorn är ganska hög. Åtminstone för mig. 

Frida S
26.08.2015 kl. 14:46

Han samlar drömmar i fickan

I trängseln på dansgolvet lägger han en hand i hennes och drar med henne två trappor upp och sedan in genom dörren till ett toalettbås. Där inne släpper han hennes hand och börjar gråta. Inte sådär hysteriskt som det ofta händer när en har fyllt ådrorna med alkohol. Utan istället försiktigt, knappt hörbart snyftar han så det känns rakt genom henne. Han stirrar inte ner på sina skor, torkar inte tårarna. Han bara står där, gråter och ser på henne med ansiktet fullt av frågor. 

Frida S
14.07.2015 kl. 14:14

Sista dagarna i maj ( i Åbo)

De sista vårdagarna i Åbo spenderade jag mest tillsammans med Hanna. Vi var bland annat och såg till hennes hösthoods. En dag matchade jag med lysande rosa och använde min pojk-adidasjacka flitigt. Hanna och jag firade sommarlov med somrigaste middagen. På skolavslutning cyklade vi till Uittamo för att ligga i solen på klippor och prata om bland annat äktenskap, föräldrar och hur fin våren varit. Kvällen innan hade vi dansat på Dynamo till stängning och jag mindes inte när jag senast haft så roligt. När vi gick hem dokumenterade jag himlen eftersom den var helt magisk. Efter den helgen åkte jag upp till Nykarleby för sommaren.

 

Frida S
08.07.2015 kl. 21:53

Anteckningar från en tågvagn

Ansiktsuttrycken blir tröttare och tröttare. Vissa blänger argt andra småler ilsket åt killen som inte kan hålla käften. Om och om igen säger han samma sak, uttrycker sin oro. På andra sidan gången sitter en kvinna som äter tre tupla på raken, gör ett försök att rätta till sina trosor diskret för att sedan somna. 

För lite mer en tolv timmar sedan njöt jag av den första varma sommarnatten på en innergård var det spelades dånande dramatisk musik och jag fick återse saknade. 01:52 satt jag och en snart föredetta kämpis och åt pancakes en sista gång. Återigen fick jag ventilera mig om saker som jag bara vågar berätta åt henne. Om komplikationer, ojämlika förhållanden, om var gränsen går när det handlar om att ge för mycket av sig själv.

Frida S
08.07.2015 kl. 21:15

Att vänja sig

I dagar plockar jag upp ett liv från Åbo. Kläder med spår från oförglölmliga helger, böcker som jag fått av vänner, isländsk öl, foton. Nu försöker jag vänja mig med tanken att bo hemma hos mina förädrar hela sommaren. Att ha en annan vardag som handlar mer om jobb, hästar och landsluft. Inte parkhäng, het asfalt eller lägenhetsliv. Att försöka vänja mig vid tanken att när åker tillbaka till hösten kommer en Hanna inte vänta på mig i lägenheten på Tavastgatan.

Frida S
12.06.2015 kl. 15:06

Ratatas sommarlista

Sommaren är här! Vad ska du göra nästa vecka?

Nästa vecka ska jag njuta av mina sista dagar i Åbo, packa, umgås med Hanna och sen åka upp till Nykarleby för sommaren.

Tre saker du vill göra i sommar.

Umgås med alla mina fina nykarlebyvänner, ta det lugnt, vara ute vid havet.

 

 

Tre saker du INTE vill göra i sommar.

stressa, skjuta upp saker, titta för mycket på tv-serier.

Vad blir din sommarplåga 2015?

Vauvoja - Kasmir, Saara, och How Big, How Blue, How beautiful

Landet eller stan?

Landet med sin skogsdoft, blomdoft, havsdoft, sitt lugn. Varvat med lite stadshäng.

Vilka dofter får dig att känna att sommaren är här?

Nyklippt gräs, solskyddskräm, syren, stranddoft.

 

 

Vad grillar du helst?

sparris, fisk, olika fyllda foliepaket.

Vad är sommarmat för dig?

Nypotatis, fisk i mängder, jordgubbar, sallader.

Sommarjobb - ångest eller glädje?

I år oerhörd glädje med tanke på att jag faktiskt kirrat tre jobb. Var det ena är att planera en litterär vandring genom Nykarleby, vilket jag verkligen ser framemot att få pyssla med.

Vad är din värsta sommarinsekt?

bromsar (fästingar, men de håller sig mest gömda)

Vilka böcker ska du läsa?

Lena Anderssons Utan personligt ansvar, Margaret Atwoods Upp till ytan, Suzanne Colins trilogi, Margurite Duras Att skriva, Tove Jansson Pappan och havet (läser den varje sommar). Och förhoppningsvis många fler.

 

 

Har du tänkt besöka några särskilda platser?

Stockholm för att hälsa på Josefin, Frankrike helt i slutet av sommaren, mommo och moffas skären långt ute i havet, Åbo förstås.

Vad är det somrigaste plagget du har?

Kanske min långklänning från Monki, överlag alla mina sommarklänningar. Och mina platåskor med moln på.

 

 

Sommarregn - ja eller nej?

Ja! Älskar när man hör regnet smattra på taket, doften som sedan lämnar kvar i luften efteråt, hur allt genast blir klarare och ännu grönare.

Har du tänkt utmana dig själv i sommar?

Ja, att inte stressa. Försöka att bara ta de lugnt, njuta av min ensamhet, inte hela tiden känna att jag måste hitta på nånting. Göra det jag verkligen vill göra och inte bara göra upp planer som sedan inte blir av.

Och till sist - din bästa sommarrutin!

Att stiga upp runt klockan 9 för att sitta utomhus och läsa en bok och äta frukost länge medan dagen blir varmare och varmare.

Frida S
01.06.2015 kl. 11:49

Island 2.0

 

Utsikt från Hallgrímskirkjan. Icelandic babes. Soliga hästturer. Den ständiga blåsten. Karmafallet (Gullfoss).

Några bilder från vår resa till Island. För mer fina och mindre fina bilder sök #hejreykjavik på instagram.

 

 

Frida S
25.05.2015 kl. 22:57

För det är ju för i helvete nästan sommar

https://open.spotify.com/track/2WZc4I9CUOD0ZPoWOjJgIx 
(väntar så på albumet <3)

https://open.spotify.com/track/6BvtcJlv2kdlUodAt7PD6c​

Jag cyklar utan att frysa. Skriver nästan oavbrutet i sex timmar, och det gör inget. För det är ju vår. Nästan sommar. Och allt är ju så förbannat fint. 

Frida S
22.05.2015 kl. 09:38

En liten del av Åbovåren

 

   

  

 

Vappskumpa. Ny favoritkjol. Helgfrukostar. Prettyinpink-roomie + GR <3. Legendariskt hotdogparty. Fin vän på dagsfest. Obligatorisk kika på blommen vid ån. Takterasshäng.

Frida S
20.05.2015 kl. 18:15

Island

Jag andas in havsluften.
Långt ner i lungorna rör den sig
och trycker sig rakt in i hjärtat.
Den isande vinden blåser mig ständigt i nacken
och varje gång jag ser upp mot bergen har de flyttat på sig igen. 

Vissa stunder finner jag ett lugn som jag aldrig skulle hittat hemma. 
Andra stunder är jag mer hemma än vad jag varit på flera månader. 

 

 

Frida S
17.05.2015 kl. 16:28

Frida.
Är kaos.
Studerar litteraturvetenskap i Åbo.
Försöker lära mig något.

 


 

absurd 
argusti 
bratr 
danamon
dunkskallet
dysleski
finalina 
hanna
pixie 
sälskap