Kastar mina känslor överallt och ingenstans

Känner mig som världens största kliché när jag gråter i bussen påväg tillbaka till Åbo. För här i Åbo väntar alltid stressen över mina studier, ansvar och förväntningar. Här finns den där känslan över att alltid försöka räcka till, men aldrig egentligen känna att en gör det. Efter tre dagar med människor som är nöjd med att jag bara är jag, vällde känslokaoset ut. Under de tre dagarna fanns det inte några föreställningar om att jag skulle vara osårbar och oberörd. I det sällskapet är det en självklarhet att jag inte är stark, kontrollerad och alltid glad.
 

Jag kramar om din hand när vi ser på det liv jag kunde ha haft. Du ger mig en vattenflaska för att jag ska kunna svälja ner gråtklumpen. Vi pratar om minnen som får mig att förstå hur vissa beslut bara måste tas, fastän det gör så att man nästan går sönder. Du får mig att känna att det är okej att vara ledsen utan någon egentligen orsak. Jag berättar om mina drömmar och planer och du lyssnar mer än av bara artighet. Tårögt hyllar vi de tre dagarna som gick alldeles för snabbt och jag har dig att lyssna på min favoritlåt för hösten precis innan jag måste springa till bussen.

 

Du skriver åt mig att jag inte ska låta någon förminska det som jag känner inom mig. För det är ju det som är jag. Att det är dumt av mig att tro att jag inte har rätt att vara ledsen, bara för att jag inte har något som totalt skakar om min värld.

Frida S
28.10.2015 kl. 19:37

Hade ett harhjärta som syntes tydligt genom lagren av av tyg

 

De pratar i förtroende med varandra Han sitter på en pall med ena armen lutad mot barbordet. Hon står halvt inkilad mellan hans knän och lår. Hon lutar sig närmre för att säkert inte missa några av hans ord. Varje gång hon lägger sin vikt på den andra höften kommer de lite närmare varandra. När hon ser ner på sina (hans) händer, tänker hon att han har de vackraste händer hon har sett.

 

bildkälla

Frida S
09.10.2015 kl. 18:09

Hem är gatorna du blöder på var du än befinner dig

 

Varje dag vaknar hon och tänker att hon idag ska vara oberörd. Men det lyckas aldrig. Det är alltid något som tar sig igenom fasaden, känsligheten. 

Han tar tag i hennes handleder när hon viker undan med blicken. Han tänker att han måste hålla henne kvar, inte låta henne ta avstånd. För han tror sig börja blöda invärters om hon lämnar honom. Han känner för mycket.

Hon vill inte längre känna som att hon går sönder varje gång de ses. Som om hennes hjärtmuskel blir lite mer inflammerad efter varje utbyte av ord, efter varje beröring. Hon känner för lite.

Obalansen blir för påtaglig. För honom är hon livsviktig, för henne är han inte tillräckligt. 

Frida S
04.10.2015 kl. 18:57

Ljug för mig, ljug för mig

Jag kan inte dölja min besvikelse tillräckligt så du hör den genom telefonen. Genast märker jag att du tar dig illa vid och din annars lugna och stadiga röst är plötsligt fylld av sårbarhet. Min hals känns mindre, gråten som inte får komma trycker mot insidan och jag ångrar att jag ens sa något från första början. För att såra dig är något av det värsta jag vet, att göra dig besviken och ledsen får mig att känna en ångest som det går dagar att rensa ur kroppen. 
Frida S
30.09.2015 kl. 19:33

Kukaan ei oo kenenkään

Om det är någon som skulle ha missat detta förträffliga album.

https://open.spotify.com/album/2VsDSWu9eoi9Re5t1X1L3w

 

 

 

Frida S
29.09.2015 kl. 17:59

Om jag kunde säga ord som egentligen är enkla, att jag älskar ditt skratt, som kommer så sällan


Vissa saker känns mer än andra.


Avtryck från dina fingrar i  min nacke. 
Håkan Boma ye! på vinyl när man inte hittar sömn.
Rivsår från alla pappershögar. 
Brännt kaffe.
Långa svar från vänner som befinner sig utomlands. 
Rödvin, Sigge Eklund och Hanna.
För varma lakan. 
Ensamhet. 
Ömma fötter efter en kväll på dansgolv. 
Att sakna någon som om de vore långt borta, 
fast de sitter alldeles nära. 
 

 

Frida S
26.09.2015 kl. 11:18

Under en vecka

Jag vaknar fem timmar för tidigt och ringer dig. Gråter i en femton minuter över att allt känns för mycket, men ändå just då i stunden alldeles för lite. Gråter över att jag saknar dig varje dag, och lite över pojkar. 

Sitter med en förlängesen uppdrucken kaffekopp, trycker fram orden och gråter för att det är tungt att dela med sig. Just då i stunden tänker man att det ska bli lättare, men egentligen blir allt bara mycket svårare för plötsligt har något undangömt blivit verklighet. 

I biomörkret blir jag tårgöd till Inside Out (som för övrigt är super), men också för att mitt sällskap är en av de finaste människorna som finns. Och jag kan inte förstå hur jag klarat mig utan henne tidigare. 

 

 

Frida S
20.09.2015 kl. 21:49

Åbo life

Ännu en höst, och jag inser hur bäst Åbo är.

Älskar höstdoften, trottarerna, att jag klippte av mitt hår, smutsigaste ån, att ha vänner som bor 100m bort,  gemensamma frukostar/luncher/middagar, biblioteken, min fönsterutsikt, gemenskapen, ensamheten, dansgolven, böckerna, whatsapp-grupperna, boysen, stressen över att man har för mycket roligheter inplanerade, spontaniteten  och så himla mycker mer.  <3

Frida S
14.09.2015 kl. 19:42

hittat i en iphone

En spricka kan vara nästintill osynlig förrän någon upptäcker den. Då växer den för varje gång man kastar ett öga mot den. Den växer till något mörkt, stort och okontrollerbart. Till något som håller en vaken om nätterna, som får en att inte längre klara av att möta någons blick, som får en att bygga de högsta murarna runt omkring sig. Jag har hittat en sådan spricka, en som inte ens är min att försöka lappa ihop. 

Frida S
14.09.2015 kl. 19:32

Sommarens finaste häng

 

Vi firade midsommar vid min villa. Grillade, spelade kubb, drack mängder av vin, tog nattdopp, dansade tills solen började gå upp. Sedan sov alla över, för att sedan ha den fnissigate frukosten ever. 

Drack mera vin på diverse platser, med olika människor. Här med Jonas.

Malin och Julina ordnade sommarens största fest i en danspaviljong. Var vi tokdansade, berättade hemligheter i grönaste WC:n ever, hade matkrig och hade det så himla fint. (Louise bilder)

Åkte till Åbo för att träffa Hanna ett par dagar. Åbo var sommarvarmt och vi var och simmade, hängde vid ån och gjorde alla typiska Hanna&Frida-grejer. Var ändå ganska sorgliga dagar eftersom det var sista gången vi umgicks som kämppisar. </3

Jag och Louise hälsade på Josefin i Stockholm en helg i augusti.
Hängde bland annat med Johanna och Joa under Jakobsdagar.

Andades skogsdoft med Jenna, Malin och Cessi.

Fick träffa Louise trots att vi bodde på skilda håll. Hon kom till Nykarleby ett par gånger, och sedan i Stockholm. <3456

Sista helgen träffades största delen av gänget vid Malins. Sedan flyttade vi alla till olika städer igen, och så var det plötsligt höst.

Frida S
11.09.2015 kl. 16:14

För det måste finnas en plats någonstans var vi är gömda för världen

 

Det doftade disig höst en morgon när jag vaknade. Så nu tänkte jag lista fyra av de saker som förgyllt min sommar. 

Ulrik Munther är en av de artister jag hört mest på under sommaren. Hans album "Allt jag ville säga" har varit sådär lagom melankoliskt för alla regn- och bakisdagar. Dessutom är det Jonas Gardell som skrivit alla låtar. Det bästa var när jag och några vänner var och lyssnade på honom under jakobsdagar i juli. När vi dansade längst fram, spillde öl, hoppade, kramades och höll varandra i händerna när det började kännas lite för mycket. 

https://open.spotify.com/album/2MObh8HqSvW11mVWYCLiOV

 

I juni och augusti fick jag avsluta två av mina största läsupplevelser för det här året. Donna Tartts Steglitsan och Den hemliga historien. Kan nästan säga att Tartt har varit min bästa vän de senaste tre månaderna. Läs läs läs!

 

Det var ingen som hade känt honom särskilt bra, men ett av särdragen i hans personlighet var, att ju mindre man kände honom, desto mer verkade det som man kände honom. Betraktad på avstånd gav han intryck av att vara fast och helgjuten, medan han i verkligheten var flyktig som ett hologram; sedd på nära håll var han bara stoft och ljus, man kunde köra handen rätt igenom honom. Men om man drog sig tillräckligt långt tillbaka trädde illusionen in igen och där stod han, i övernaturlig storlek, och kisade mot en i sina små glasögon, samtidigt som han föste bort en hårlock ur pannan med handen. En personlighet som hans vittrar sönder vid en analys. Den kan bara definieras av anekdoten, det tillfälliga mötet och den lösryckta meningen. - ur Den hemliga historien

 

All hästmys jag hunnit med. Att både skött stallet flera gånger i veckan, hängt i hästhagar, tävlat och bara tagit det lugnt där. 

 

Flora Wiström och Frida har börjat sända en podcast tillsammans. Jag hade väldigt långa förväntingar när jag hörde att den skulle släppas, men de två avsnitten som släppts har varit så fina.

Det första avsnittet handlade om sex och i det senaste pratade de om vänskap. Det bästa är att de själv inte utser sig som experter, utan pratar bara utav sina egna erfarenheter, vilket gör att igenkänningsfaktorn är ganska hög. Åtminstone för mig. 

Frida S
26.08.2015 kl. 14:46

Han samlar drömmar i fickan

I trängseln på dansgolvet lägger han en hand i hennes och drar med henne två trappor upp och sedan in genom dörren till ett toalettbås. Där inne släpper han hennes hand och börjar gråta. Inte sådär hysteriskt som det ofta händer när en har fyllt ådrorna med alkohol. Utan istället försiktigt, knappt hörbart snyftar han så det känns rakt genom henne. Han stirrar inte ner på sina skor, torkar inte tårarna. Han bara står där, gråter och ser på henne med ansiktet fullt av frågor. 

Frida S
14.07.2015 kl. 14:14

Sista dagarna i maj ( i Åbo)

De sista vårdagarna i Åbo spenderade jag mest tillsammans med Hanna. Vi var bland annat och såg till hennes hösthoods. En dag matchade jag med lysande rosa och använde min pojk-adidasjacka flitigt. Hanna och jag firade sommarlov med somrigaste middagen. På skolavslutning cyklade vi till Uittamo för att ligga i solen på klippor och prata om bland annat äktenskap, föräldrar och hur fin våren varit. Kvällen innan hade vi dansat på Dynamo till stängning och jag mindes inte när jag senast haft så roligt. När vi gick hem dokumenterade jag himlen eftersom den var helt magisk. Efter den helgen åkte jag upp till Nykarleby för sommaren.

 

Frida S
08.07.2015 kl. 21:53

Anteckningar från en tågvagn

Ansiktsuttrycken blir tröttare och tröttare. Vissa blänger argt andra småler ilsket åt killen som inte kan hålla käften. Om och om igen säger han samma sak, uttrycker sin oro. På andra sidan gången sitter en kvinna som äter tre tupla på raken, gör ett försök att rätta till sina trosor diskret för att sedan somna. 

För lite mer en tolv timmar sedan njöt jag av den första varma sommarnatten på en innergård var det spelades dånande dramatisk musik och jag fick återse saknade. 01:52 satt jag och en snart föredetta kämpis och åt pancakes en sista gång. Återigen fick jag ventilera mig om saker som jag bara vågar berätta åt henne. Om komplikationer, ojämlika förhållanden, om var gränsen går när det handlar om att ge för mycket av sig själv.

Frida S
08.07.2015 kl. 21:15

Att vänja sig

I dagar plockar jag upp ett liv från Åbo. Kläder med spår från oförglölmliga helger, böcker som jag fått av vänner, isländsk öl, foton. Nu försöker jag vänja mig med tanken att bo hemma hos mina förädrar hela sommaren. Att ha en annan vardag som handlar mer om jobb, hästar och landsluft. Inte parkhäng, het asfalt eller lägenhetsliv. Att försöka vänja mig vid tanken att när åker tillbaka till hösten kommer en Hanna inte vänta på mig i lägenheten på Tavastgatan.

Frida S
12.06.2015 kl. 15:06

Ratatas sommarlista

Sommaren är här! Vad ska du göra nästa vecka?

Nästa vecka ska jag njuta av mina sista dagar i Åbo, packa, umgås med Hanna och sen åka upp till Nykarleby för sommaren.

Tre saker du vill göra i sommar.

Umgås med alla mina fina nykarlebyvänner, ta det lugnt, vara ute vid havet.

 

 

Tre saker du INTE vill göra i sommar.

stressa, skjuta upp saker, titta för mycket på tv-serier.

Vad blir din sommarplåga 2015?

Vauvoja - Kasmir, Saara, och How Big, How Blue, How beautiful

Landet eller stan?

Landet med sin skogsdoft, blomdoft, havsdoft, sitt lugn. Varvat med lite stadshäng.

Vilka dofter får dig att känna att sommaren är här?

Nyklippt gräs, solskyddskräm, syren, stranddoft.

 

 

Vad grillar du helst?

sparris, fisk, olika fyllda foliepaket.

Vad är sommarmat för dig?

Nypotatis, fisk i mängder, jordgubbar, sallader.

Sommarjobb - ångest eller glädje?

I år oerhörd glädje med tanke på att jag faktiskt kirrat tre jobb. Var det ena är att planera en litterär vandring genom Nykarleby, vilket jag verkligen ser framemot att få pyssla med.

Vad är din värsta sommarinsekt?

bromsar (fästingar, men de håller sig mest gömda)

Vilka böcker ska du läsa?

Lena Anderssons Utan personligt ansvar, Margaret Atwoods Upp till ytan, Suzanne Colins trilogi, Margurite Duras Att skriva, Tove Jansson Pappan och havet (läser den varje sommar). Och förhoppningsvis många fler.

 

 

Har du tänkt besöka några särskilda platser?

Stockholm för att hälsa på Josefin, Frankrike helt i slutet av sommaren, mommo och moffas skären långt ute i havet, Åbo förstås.

Vad är det somrigaste plagget du har?

Kanske min långklänning från Monki, överlag alla mina sommarklänningar. Och mina platåskor med moln på.

 

 

Sommarregn - ja eller nej?

Ja! Älskar när man hör regnet smattra på taket, doften som sedan lämnar kvar i luften efteråt, hur allt genast blir klarare och ännu grönare.

Har du tänkt utmana dig själv i sommar?

Ja, att inte stressa. Försöka att bara ta de lugnt, njuta av min ensamhet, inte hela tiden känna att jag måste hitta på nånting. Göra det jag verkligen vill göra och inte bara göra upp planer som sedan inte blir av.

Och till sist - din bästa sommarrutin!

Att stiga upp runt klockan 9 för att sitta utomhus och läsa en bok och äta frukost länge medan dagen blir varmare och varmare.

Frida S
01.06.2015 kl. 11:49

Island 2.0

 

Utsikt från Hallgrímskirkjan. Icelandic babes. Soliga hästturer. Den ständiga blåsten. Karmafallet (Gullfoss).

Några bilder från vår resa till Island. För mer fina och mindre fina bilder sök #hejreykjavik på instagram.

 

 

Frida S
25.05.2015 kl. 22:57

För det är ju för i helvete nästan sommar

https://open.spotify.com/track/2WZc4I9CUOD0ZPoWOjJgIx 
(väntar så på albumet <3)

https://open.spotify.com/track/6BvtcJlv2kdlUodAt7PD6c​

Jag cyklar utan att frysa. Skriver nästan oavbrutet i sex timmar, och det gör inget. För det är ju vår. Nästan sommar. Och allt är ju så förbannat fint. 

Frida S
22.05.2015 kl. 09:38

En liten del av Åbovåren

 

   

  

 

Vappskumpa. Ny favoritkjol. Helgfrukostar. Prettyinpink-roomie + GR <3. Legendariskt hotdogparty. Fin vän på dagsfest. Obligatorisk kika på blommen vid ån. Takterasshäng.

Frida S
20.05.2015 kl. 18:15

Island

Jag andas in havsluften.
Långt ner i lungorna rör den sig
och trycker sig rakt in i hjärtat.
Den isande vinden blåser mig ständigt i nacken
och varje gång jag ser upp mot bergen har de flyttat på sig igen. 

Vissa stunder finner jag ett lugn som jag aldrig skulle hittat hemma. 
Andra stunder är jag mer hemma än vad jag varit på flera månader. 

 

 

Frida S
17.05.2015 kl. 16:28

Två atomer i en molekyl

Aprilhimlar, aprilkänner, aprilhimlar, aprilkänner.
Jag bär en för tunn jacka för att bevisa att det är vår nu.
Drickar skumpa, årsfestar, dansar mig trött i fötterna. 
Sover mängder utan att bli riktigt pigg.
Skrattar tills jag gråter.
Gråter tills jag skrattar.
Ringer hem och pratar om oviktiga saker.
Läser böcker jag läst förut. Skriver om saker jag känt förut.
Försöker lära mig att vara nöjd med stunderna. 
Aprilkänner, aprilhimlar, aprilkänner, aprilhimlar. 

Frida S
17.04.2015 kl. 11:35

Fredag

Frida S
17.04.2015 kl. 11:15

Lev så hjärtat ständigt glöder

Du textar mig mitt i natten.
"Lev så hjärtat ständigt glöder".
Jag svarar inte, för oftast är det lättare
att vara tyst än att vara ärlig. 


Snurrar för fullt just nu

Frida S
28.03.2015 kl. 17:20

eau de

Handen på hjärtat. På överarmen. 

anförtro sig åt
öppna sitt hjärta för, tala öppenhjärtligt med; överlämna sig åt, söka skydd hos

Jag sträcker mig efter dig för att hinna få tag. Innan du försvinner ännu längre bort. 

Frida S
18.03.2015 kl. 11:17

Äntligen lördag

 

 

 

Frida S
14.03.2015 kl. 17:54

Qi

På en bänk nere vid ån krossar hon glas.
Vårdslöst och bortskämt. En blick bränner i hennes ryggtavla och hon försöker få sin hand att sluta skaka. Krampaktigt sluts en hand runt hennes, som för att säga att hon ska lugna ner sig. Andas. 

Frida S
09.03.2015 kl. 20:06

I'd rather dance with you than talk with you

Du förstår inte och jag kan inte förklara.
Munspelsskavsår på läppen och jag noterar
kaffefläckar
på skjortärmen. 
Du frågar om jag håller mycket inne och jag svarar
ja. 
 
Frida S
05.03.2015 kl. 16:43

Lovers never say goodbye

Frida S
02.03.2015 kl. 21:34

En kväll i sin helhet

Rödtjutsläppar.
En vante mindre.
Captain Obvious. 
vadfangörvihär.
Snuff.
Rosaglittrande dödsätare.
Eyelinervärk.
1% skillnad.

The Cure – Just Like Heaven

 

Frida S
27.02.2015 kl. 17:15

I'm four five seconds from wildin' and we got three more days 'til Friday

Äntligen på spotify.
Så återigen. 

 

Frida S
25.02.2015 kl. 15:39

Bland Twin Peaks och tågbyten

Frida S
19.02.2015 kl. 09:51

love it

Frida S
15.02.2015 kl. 17:55

Drops

Det finns ett oberhärskat kaos i hennes bröstkorg. Det går för det mesta lätt att andas så länge en inte börjar tänka på det. Hon lägger två fingrar mot halsen för att känna en puls, ett bevis. Försöker få bort rödvinsresterna från underläppen och varje steg som hon tar krossas glasbitarna under skon lite mer. 

 

Hon andas ut orden

möt mig där du orkar.

Frida S
15.02.2015 kl. 12:43

"Och du går hem innan nattens slut

Vi är en massa.
Dansar, sjunger, gråter, hoppar, svettas, skrattar, kramas.
Jag tar din hand för att känslorna inte ryms i kroppen.

Linnea Henriksson – Du söker bråk, jag kräver dans

Linnea Henriksson – Alice

Linnea Henriksson – Halmstad

 

 

 

Frida S
01.02.2015 kl. 18:07

Två hjärtan som förstör varann

Någonstans i ett rum sitter någon med näna uppdragna under hakan. Ryggslutet blir kallt mot väggen och ett sakta mullrande hörs på andra sidan väggen. Tårna är instuckna under täcket för att hindra kylan att tränga in ännu mer. 

Någonstans i ett rum sitter någon med utsträckt hand och väntar. Väntar på bekräftelsen om att allt är okej fastän allt har förändrats. En hårslinga har fastnat i pannan och vattenringar syns tydligt på bordet bredvid. Det finns alltid de som väntar förgäves.
 

Frida S
20.01.2015 kl. 19:55

Lite svartvitt från min pinterest

 

 

 

 

 

Frida S
13.01.2015 kl. 18:51

Det finns dagar som blir bättre av att prata om plan, och funderar när man kan vara kär och när man egentligen känner någon. Försöka förstå sig på sin egen hjärna, tänka på hur det skulle vara att leva ett liv utan konsekvenser. När avtal görs angående sommaren och allt känns genast bättre av att man bara har umgåtts.

ps. Fråga: På vilket jävla ✈️ är vi? ds.

Frida S
06.01.2015 kl. 22:26

att höra dig andas

Ligger på vindsgolvet och är nära igen. Brus och ilande luft. 
Rödvinsglasen är sedan länge tomma och vintervärlden redan besökt. Förstående blickar och avlägsenhet. Hemligheter utelämnas och pinterestbilder visas öga mot öga istället. Att känna sig dubbelt hemma. 
Frida S
04.01.2015 kl. 19:56

Kylans effekter

Mitt i violinmelodin sitter någon med iskalla fingrar. Han vägrar att be om ursäkt för de hastigt utslängda sårade orden. Eller så kan han helt enkelt inte förmå sig att erkänna sina brister.  Snett bakom sitter en annan så nära som aldrig förut och klarar ändå inte av att sträcka fram handen som ett accepterande. 
Frida S
29.12.2014 kl. 16:16

Mitt i allt

Hon är tårögd mest hela tiden. När hon är glad, när hon är sorgmodig. Ett rum kyls sakta ner, och kanske det går att läsa av i hennes ansikte vad hon tänker på. För ibland kan en bara vilja störta ut i rymden, eller bara önska att allt skulle vara mera stilla. 
28.12.2014 kl. 21:08

Inte längre 17 år

Och känslorna faller fritt på midnattsgatorna
för vem skulle bry sig
om våra hjärtan blev förstörda?
Men allt det här vänder sig in i mig.
Frida S
27.11.2014 kl. 20:46

"Jag vill bara dansa, du vill bara sitta kvar

Glider sakta bort från sådant som varit säkert. Hör om hur mor min twistat till Beatles och lägenheten lever i post-partymode många dagar senare. En kväll avlsutas med högläsning, rosévin och saft, och jag tänker att varje kväll borde avslutas så. Istället för att jag spyr ut förhastade beslut och osäkra känslor. 

Så om inte du ska ta över världen kan väl jag få göra det?
Ja, om inte du ska förgöra världen kan väl jag få göra det?

 

Veronica Maggio – Riviera

Frida S
12.11.2014 kl. 22:11

saknar en viss ponny

Frida och Ekku, juni 2003

Frida S
01.11.2014 kl. 15:37

till alla som vet och inte vet

Det finns vissa saker som jag inte kan låta bli att gråta till.
Och en av de sakerna är Ryttareliten. För oavsett på vilken nivå man är, jag var, handlar det alltid om ungefär samma saker i hästvärlden. Hur det fungerar där, vad det ger en, utvecklingen, att man överlag förlorar mer än vad man vinner, och allt annat som man offrar är något som bara hästmänniskor vet. Och de flesta dagar funderar jag, om det största misstaget jag gjort är att välja bort den värld, för att istället vara i den jag är i nu. 

Frida S
29.10.2014 kl. 21:30

är det här allt som blir

Vad du anförtror åt mig ska jag anförtro åt dig existerar inte längre.
Tänker på hur alla ni blev födda till mörker och hur lätt det är att stava till magi med alfapetbrickor. 2+1+2+1-(poängs)lycka. 
Nu får någon annan vara solskenet. För ibland måste man bara blunda som om det skulle göra ont att se på saker och ting.
Ska det någonsin bli tryggt att bara slänga ut allt som inte får plats i huvudet?
Frida S
27.10.2014 kl. 19:50

Som läppstift på främsta tanden

Det har blivit så oerhört mycket oktober. Jag äter frusna hallon, för att sedan pilla bort fröna som fastnat mellan tänderna. Det blir inte längre ljust, och du frågar av mig om jag grät inuti huvudet. I tåget skriver jag ner alla känslor i slutet av Den amerikanska flickan, och det är tänkt att jag nu ska göra så mycket mer. Franska soundtrack påminner en för mycket och Åbos hustak är kolsvarta och tidningsprenumerationer fuckar up sig.
Frida S
25.10.2014 kl. 10:10

14:43

Tvinner blöta toppar runt fingrarna och ser hur gula löv sakta blir bruna. Rispar naglarna mot handflatan och hittar ord som fantasiprodukt. Vad är egentligen okej? 
 
Frida S
12.10.2014 kl. 14:43

Skillnad mellan sanningar och lögner

Frida S
09.10.2014 kl. 15:29

svunnet

går tillbaka till tider när vi skickade poesi till varandra. Var jag skrev saker som bländande hud och om hur extatisk ensamhet flyter omkring oss. 
Frida S
08.10.2014 kl. 20:52

Nästan oktober

Jag trycker telefon närmare örat för att höra dina andetag bättre. Drar knäna under hakan och berättar om hur det inte pirrar i magen längre. Hur det är alldeles lugnt, nästan för tyst, och att jag alltid blir ledsen när jag tänker på vad som finns och inte finns. Erkänner att jag alltid har blåskiftande fötter nuförtiden.
Frida S
30.09.2014 kl. 19:22

Hallonläppar 01:19

Blir för medveten om mina lungor. Textar snabbt iväg nånting som ska förklara att det behövs något mer och jag är. Mer än jag någonsin varit. 

Hello Saferide – Rasberry Lips

Frida S
30.09.2014 kl. 01:19

Super Mario

På moln stod jag. Försöker urskilja ord ur sorl. Ser in i halvstängda ögon och söker kontakt. 
Dansar oavbrutet i oändligheter på ett dansgolv under markytan till musik som saknar ord. Vi supermarionintendodansar och analyserar text om vart annat. Bannas över franska attityder och klibbas fast mot någons svettiga rygg. 
 

Frida S
29.09.2014 kl. 20:37

Besksöta

I efterhand ser jag kopplingen. Helt plötsligt bara.
Känslan av att vara den blinda, dumma kommer över
mig så hastigt att jag knappt får fram en enda vettig tanke.
Händer (det?). En hand.
Och jag tänker på takstunder (Klunkerkranich) och kyrkslättsaknar, helsinforssaknar, forsbysaknar. 
Fingrar på glitter och knyter alltid mina skor fel. Varje gång. 
Ser in i rödsprända ögon, önskar att jag är just jag. 
Hjärtklappar och försöker att börja se lite mer svår ut.
Frida S
27.09.2014 kl. 00:06

"Hur kan jag sova när min själ dansar?

Berlin var hållaihanden-bussresor. Nervösa textrader och småstress. Det var knarriga hostelhögsängar och trängsel i fotoautomater. En plånbok mindre och detärsåhimlasköntattvarahärkänslor. Det var kompishäng dygnet runt och förfestande i en tatueringsstudio. U-bahnssång och takbarskalas. Eftermiddagsskumppa och trötta fötter. Knäkrock och öl. Det var bara så otroligt fint. 
Frida S
22.09.2014 kl. 21:28

Berlin bby, som en säl en gång ropade.

Herkas imorgon far jag till Berlin. FAN VA BRA. 
Se något annat, känna nått nytt. 
Tack vare en lika peppad säl hittade jag den här låten, 
och även enligt min åsikt ett arma efterlängtat album.

 

 

Frida S
17.09.2014 kl. 21:21

No rest for the ?

Är tillbaka i Åbo och det känns så hemma. Dricker förkylningscider och hurrar åt de frånvarande diskussionerna. Får äntligen ur mig något viktigt och tackar för ett chockerande VA?! Det bildas växthuseffekt under regnjackan och precis som i en film bestämmer vi att mötas på bron, för att sedan se varandra på den andra sidan. Bekant. Regnluft och tomma gator efter 02:00. 
Frida S
27.08.2014 kl. 12:51

Jag var ingen, du var aprilhimlen

Lokaliserar blåmärken, fräknar och avtryck. Försöker hålla mig bort från allt vad dramapatetsik heter. Kyler ner handleder och skrubbar bort tatueringar.
Tänker på gitarrstunder i mitt vardagsrum och irritationsmoment i bilar.
På hjärtslag i minuten och vad det betyder att våga.

Allt kolliderar och livet är ju fan livet.

 

Håkan Hellström – Aprilhimlen

Frida S
16.08.2014 kl. 15:48

Idag

Idag grät jag. På ett sådär kaninteandasochherregudjagmåsteslutemenfyvadeärskönt-sätt. Och det som startade det var en bok. Så himla fint när sådant händer.

Frida S
14.08.2014 kl. 21:58

Varje dag

 

 

Frida S
03.08.2014 kl. 15:20

Souls are invaded, heart in a groove"

Idag fick jag en Patti Smith vinyl helt gratis. En av hennes bättre dessutom. Det är nog en bra dag idag. 
Frida S
01.08.2014 kl. 16:41

På balkongen

Frida S
30.07.2014 kl. 12:54

Blue skies again

Ritch. 
Konsten att vara kvinna
Paradoxal jävel eller självständig?
 
Frida S
25.07.2014 kl. 12:05

Barbenta sommarnätter

Fölmyser och blir uppäten av myggor. Kramas och ser en nybliven faster med gråtna tårar kvar på ena kinden. 

Frida S
20.07.2014 kl. 11:35

Andnöd

Ser inte längre skillnad på vad som är äkta och vad som är illusioner.
Och varför ska det vara så svårt att göra det man känner för? Det man verkligen vill. Det handlar ju om att våga, och det är kanske något av det mest skrämmande som finns.

Försöker få tag i något flyktigt för att undvika fler insikter. Vill inte känna av den där rädslan som kryper i kroppen så fort något blir osäkert. Lyssnar på 80-tals musik och läser "I thought to myself that he contained a whole universe that I had yet to know." (ur Just Kids)

Ett huvud exploderar och någonstans tänds alltid en cigarett. 

Frida S
02.07.2014 kl. 13:19

Broad City

Om ni behöver tips på en sådär lagom kort serie ska ni se Broad City. Det handlar om Abby och Ilana och deras liv i New York. Hela serien är alldeles hysterisk. Det är bara så ärligt och knäppt så det blir sådär 'gud vad bra'.

      

 

 

Frida S
26.06.2014 kl. 22:32

Den färglöse herr Tazaki

En människas hjärta är som fågeln i natten. Den väntar tyst och stilla på något och när tiden är inne flyger den raka vägen mot det.
Frida S
23.06.2014 kl. 10:38

Boklistan.

Snabbläsare eller långsamläsare?
Jag läser nästan lite för snabbt tror jag. Det beror förstås mycket på vilken bok jag läser. Men oftast snabbt.

Tegelstenar eller tunnisar?
Otroligt långa böcker har jag svårt att komma mig igenom. Så måste nästan välja tunnisar, men 200-300 sidor är perfekt.

Bibliotek eller bokhandel?
Vill ofta ha de böcker jag läser, förr eller senare. Plus att jag ofta antecknar och viker sidorna och sånt. 

Ljudbok eller e-bok?
Men helst en vanlig bok.

Inbunden eller pocket?
De böcker jag verkligen älskar vill jag gärna ha som inbunden. Men jag föredrar pocket, lättare att ha med sig och billigare.

Vampyrer eller spöken?
Måste säga spöken. Det är närmast Harry Potter.

En i taget eller slalomläsning?
Jag är hopplös slalomläsare. Har alltid mer en tre böcker på gång. Gillar att kunna välja beroende på vad jag är på för humör. Dock leder till att det tar ofta lång tid för mig att hinna läsa alla böcker klart.

Nytt eller gammalt?
Läser mycket av båda. Både gamla klassiker, men också nyutgivna böcker och allt därimellan.

Bokmärke eller hundöra?
Tycker hundöron är bäst. Där uppe viker jag för var jag är, och nere om det finns något extra fint stycke eller bara något jag vill minnas.

Biografier eller memoarer?
Men läser oerhört lite av någondera.

Skräck eller chicklit?
Men jag vet inte när jag läst senast en bok som faktiskt är helt och hållet chicklit.

Soffan eller sängen?
Beror helt på vad jag läser och när.

Inne eller ute?
På stranden! Bästa stället, fastän det är jobbigt om solen lyser alldeles för starkt. En parkbänk är också riktigt bra.

Originalspråk (om det är på engelska) eller översättning till svenska?
Ibland läser jag den också på svenska och sedan på engelska, eller tvärtom. Om jag känner mig lat så väljer jag svenska.

Poesi eller prosa?
Inget fel på poesi heller, prosan får gärna ha poetiska inslag.

Kvinnliga författare eller manliga författare?
Det är nog lika mycket av båda. Könet på författaren är sällan något som påverkar vilken bok jag väljer att läsa.

Boken eller filmen?
Förstås.

 

Frida S
20.06.2014 kl. 15:54

Ratatas sommarlista

Var spenderar du din sommar? 
Lite överallt, men mest bland djur och på gräsmattor i Nykarleby

Vad har du för förväntingar av sommar 2014?
Lite för många om allt vad jag skulle vilja hinna göra, att ruis ska bli oförglömligt och att jag ska hinna umgås så mycket som möjligt med alla fina och att jag ska skriva massor

En regnig dag... ser jag på OITNB, städar eller dricker lite mer kaffe än vanligt

Föredrar du noga planerad eller spontan semester? 
Jag vill nog ha en delvis planerad semester som har rum för många spontana kalasigheter.

Beskriv din sommaroutfit med tre ord
Barbent, kjol, färger

Bästa stället att dansa tills solen går upp?   
På en gräsmatta, någons terass eller på en strand, alla med vänner.

Tre saker du klarar dig utan i sommar  
Deadlines, stress och storstadsvärme

Sommarplåg(a)or du älskar
Frida – Dunka mig gul & blå (2007), Alina Devecerski – Flytta på dej (2012), 

Sommarplåg(a)or du önskar aldrig gjorts   
Promoe - Svennebanan (2009) och Eric Amariloo - Om sanningen ska fram (vill du ligga med mig då). Blö.

Vem spenderar du helst din sommar med?   
Fina vänner, familjen och djur

Stadsweekend eller skärgårdsmys?
Självklart båda

Bloggar du kommer att följa
Mina vänners, Floras, niotillfem och flera här på ratataFörra sommaren bestod bland annat av roadtrip till Köpenhamn. Helfestligt!

 

Frida S
20.06.2014 kl. 15:07

Ett avsked den 16 juni 2014

I en och en halv timme sitter jag ute i junikylan med dig och försöker förstå hur jag ska klara av allt det här. Du tittar på mig mig dina ännu så pigga, och alltid så finurliga ögon. Jag lägger en hand under din pannlugg, så som jag gjort sedan jag var åtta år och var kortare än vad du är, var, hög. Under elva års tid är det åt dig jag berättade mina mörkaste hemligheter, jag har blött ner din päls med mina tårar och suttit och läst böcker med dig i din box. Jag drar fingararna genom din man, och tänker att det nu är sista dagen jag kommer kunna göra det här. 

Jag leder in dig i stallet en sista gång, och låter dig hälsa på alla de andra fem en sista gång. Och allting gör så oerhört ont. Det finns inte en punkt på min kropp som inte värker av smärta när jag tänker på att det här är sista gången jag går genom stallet med dig. 

I elva år har du varit min bästa vän, och det var du från första stund då jag såg dig stå i din box, på ridskolan någonstans i Esbo. Du hade ingen bakgrund, ingen visste något om dig. Du var envis, snäll, rädd och älskvärd. Redan då visste jag att det inte gjorde någon skillnad fast ingen visste varifrån du kom, eller vad du hade varit med om. Det enda som betydde något var att jag visste att vi skulle få en oförglömlig framtid. Det var ingen skillnad fast jag inte fick dig att göra någonting när jag provred dig, att mina ben inte ens räckte till under sadeln, och att du inte ens gick lite åt det håll jag ville. För jag visste att det var du och jag som hörde ihop, och då fick alla andra säga vad de ville.

Att skiljas från dig är det värsta jag varit med om, och den där tomma känslan som lämnat kvar försvinner inte. Du var min bästa vän, min första ponny och jag hade aldrig tänkt att den här dagen skulle komma. Men den kom, och jag vet att det var det rätta beslutet. Det kommer inte gå en dag då jag inte fylls av saknad efter dig, men det är då jag kan tänka att vi ändå fick elva oförglömliga år tillsammans.
Och att du hjälpte mig att växa upp till den jag är idag.

 

Jag och Ekku, -04

 

Frida S
19.06.2014 kl. 16:06

Just nu

Vill bedöva som aldrig förr. Behöver det, måste det. För det är så mycket som sliter isär mig just nu, och jag orkar inte försöka lappa ihop det igen och igen. Tar beslut om någon annans liv och minns sådant som varit. 

Har det mesta påklart, och ångrar förhastade beslut. Orkar inte med tro och tvivel. Läser om färglösa herr Tazaki och tänker att jag också känner mig ganska färglös för tillfället. 

Frida S
15.06.2014 kl. 21:34

påbörjat avsked

Spenderar det mesta av min lediga tid med dig. För jag insåg att det är inte många dagar kvar nu. Och det är något av det värsta jag någonsin insett. Och troligen kommer det vara det jobbigaste jag hittills varit med om. 
Frida S
09.06.2014 kl. 20:43

Återförening för sommaren

 

 

sälskap fick äran att ta bilden.

Frida S
04.06.2014 kl. 21:43

Hejhejnyykabi och hurrafördemsomfyllerår

Fingrar på fjärilsvimplarna och känner för stunden ren och kär lycka. Sopar upp gårdagens serpentinrester och torkar bort rödvinsfläckarna. 

Tokdansade till The 1975 – Sex och Håkan förstås, kramades, kompiskärlek,  skålade med födisbarnen, berättade om sådant som har räddat en, delade löv, första riktiga sommarnatten, nostalgi, brygghäng med himlen i vattnet, terassvärme, såpbubblor med rök i, promenad hem då det var närmare morgon än natt.


kalasvänner


best


ramlar glada gatan fram

 

Frida S
01.06.2014 kl. 11:49

Ett fel närmare rätt, ett sätt att se på sorgen

För en vecka bestämde jag mig att det är nu jag måste ta ett beslut om ett liv. Antagligen kommer det göra hela sommaren förfärlig.

Frida S
01.06.2014 kl. 11:42

Förberedelser inför en sommar i kaaabi (Just look over your shoulders, honey)

Viker kläder och försöker packa ihop en del av hösten och våren. 

Jag kommer sakna att sitta vid ån och inte göra nånting. Jag kommer att sakna tystheten i lägenheten och det faktum att det finns vänskaper fem minuter bort. Jag kommer sakna det speciella bruset, ljuset och ruset som jag hittat i Åbo. Att somna till en ljusrosa himmel på åttonde våningen. Möjligheten att alltid hitta på någonting nytt, eller att bara dricka vin på ett lägenhetsgolv. Att ha spela musik lite för högt på hemmafesterna och att få dansa till Håkan Hellström i lägenheter, vid F eller på gatan fram. För visst kan jag göra allt det här var som helst, men ändå känns allting annorlunda i åbohem. Men mest av allt kommer jag nog sakna finaste vännen som jag hittade här. Tänk att ha spenderat nästan varje dag med någon i nio månader för att sedan inte ses på tre. Kommer sakna dig massor! 

Jackson 5 – I'll Be There en av de mest cheesyiga låtarna om vänskap xx

Frida S
25.05.2014 kl. 22:03

hittar bortglömda favoritlåtar

Frida S
22.05.2014 kl. 08:43

Det jag gör istället för att läsa på tent

 

klipper håret axelkort

googlar Zooey Deschanel för hundraelfte gången

försöker hitta den perfekta tentläsningsmusiken

inser att jag redan hittat den perfekta tentläsningsmusiken (Sigur Rós, albumet från 2002)

dricker alldeles för mycket kaffe

klagar, är pessimistisk, tycker synd om mig själv

städar verkligen inte alls

gråter en skvätt åt onödiga saker

youtubar "New girl best moments"

tänker på allt jag borde göra som jag inte gör

tänker på allt jag vill göra som jag inte kan göra, eftersom jag måste försöka läsa på tent

 

 

 

Frida S
21.05.2014 kl. 11:35

På senaste tiden

Har himlen varit rosa nästan varje kväll.

Jag har hängt en hel del med fina människor, bland annat på åbåtar.

Kombinerat parkhäng och tentläsning.

Liivi e nog trots allt helt skönt just nu.

Frida S
19.05.2014 kl. 19:56

Sharing different heartbeats in one night

så fint.

Frida S
19.05.2014 kl. 16:58

Ibland ser jag oss i en cymbalsplash, eller i ljudet av en bilkrasch

Jag försöker svälja ner allt osammanhängande som vill ut.
Du lägger en hand på min kind och jag ryggar instinktivt tillbaka.
Klibbar ihop till någon blandning av stadsvärme och solhud, och tänker att det bara är en liten vecka kvar. Söker efter något att fara hem till, annat än bedårande djur. För det kommer över mig vad som aldrig kommer höra till sommaren, som nu har varit ett liv för mig.

Vill inte längre anstränga mig så jag sörplar försiktigt på min G&T och lutar mig mot en axel. För jag är så trött på att vara trött. Studerar ilskna ishockeyspelare och tänkar att så här borde hela sommaren vara.

 

Frida S
19.05.2014 kl. 14:34

För slutet har just börjat mellan mig och ?

Det är tänkt att det är nu jag ska vara så jävla duktig. Inte sitta och torka på balkongen. Jag ska njuta av det lilla våråbo jag har kvar. Inte stressa, deppa och gråta en skvätt. Jag ska planera nästa år, fundera på ny rumskompis. Inte grubbla ihjäl mig och fundera på sådant som inte längre är. 
Frida S
18.05.2014 kl. 17:57

Åbo

Om en och en halv vecka kommer jag inte längre kunna bannas över att alltid måste cykla över kullerstensgator. Eller att bära hem för tunga matkassar medan svetten bildas som pärlor på ryggen bakom den överfulla ryggsäcken. Jag kommer inte kunna gå vart jag vill när som helst, spontanfesta i lägenheter eller solhänga vid ån. Om en och en halv vecka flyttar jag till Nykarleby för sommaren. hej bara.
Frida S
14.05.2014 kl. 12:55

kände mig bleu

Frida S
13.05.2014 kl. 18:13

A horse is poetry in motion

När allt var förhoppningar och regnbågar.

Rubriken är lånad av satumainen.ratata.fi.

 

Frida S
13.05.2014 kl. 11:02

Utkast hemifrån 2.0

Jag värmer min hand mot din varma hals. Tänker att det är nu de börjar närma sig slutet, och jag flyttar mig närmre, För hur många gånger kan någon repa sig egentligen? Och hur i helvete ska jag repa mig efter att du och jag inte längre existerar?

Smärtan som känns när jag drar av mig gummistöveln känns skrämmande bekant. Sjunker ner på golvet, och du ser frågande på mig. Hur skulle du kunna veta vad som pågår inuti mitt huvud?
Frida S
12.05.2014 kl. 15:55

Utkast hemifrån

10 maj

Går hem från kaos halvsju på morgonen till soluppgång och fågelkvitter. Och tillvaron är så oerhört tilltalande. För jag hade glömt hur fint det kan vara att gå på grönskande grusvägar som leder hem.

Två timmar senare hittar jag mig själv i ett kök med en kedjerökande italienare som ger mig insikter om det som varit, men kommer också alltid att vara en stor del av mitt liv.

På eftermiddagen lägger du en kall hand i min och jag ser hur dina gråblekta ögon glittrar. Just precis då mår du så himla bra, och de tynger mig att tänka på varje förändring som skett.

Frida S
12.05.2014 kl. 13:50

Heim

Festligt ögonblick från juni 2013. Inom de närmaste dagarna får jag träffa saknade familjemedlemmar och kärestor. 

Frida S
07.05.2014 kl. 10:37

Och du är precis som jag

Tisdagsmojito med Louise. Igår insåg jag hur allting plötsligt blev så mycket lättare när jag äntligen fick träffa henne, men också för att mamma kom hit. Så fint. 

Frida S
06.05.2014 kl. 21:57

waddupwapp 2.0

Wappfirandet dokumenterades med dålig iphonekamera. Men fint va det! Med förträffligt sällskap, spontanfest hemma hos mig, vin, vårHåkan, fuldans, stukad vrist, gurltalk halv6 på morgonen, skumppapicnick på mitt vardagsrumsgolv och kaos i lägenheten inledde jag maj.

Frida S
04.05.2014 kl. 19:51

Hör dåligt, fattar trögt

Lyssnar på en playlist från våren 2011 och sopar upp glassplitter från onsdagens galej. Hittar serpentiner runt om i hela lägenheten och tänker att spontanfester ofta är de bästa festerna. 
Frida S
03.05.2014 kl. 11:30

Ge mig något att drömma om

Kapar av det som en gång varit en jämförelse. 
För jag måste bort. Det måste existera en skillnad. Ignorerar bortglömda svar och ofrågade frågor. Har golvsnack klockan fem på morgonen, och erkänner hur du på något sätt kom in i mitt liv precis i rätt stund.
Dricker skumppa en hel eftermiddag, och en nyfunnen vän anförtror sig. 
Får svårt att vara, njuter av Wes Anderson på storduk, går vidare. 
Det handlar allt om alltid till slut, att jag går vidare. För att sedan gå tillbaka, för att sedan febrilt försöka hitta något nytt.
 
Frida S
02.05.2014 kl. 22:08

waddupwapp

Idag känns det verkligen passande att skriva att jag haltar genom livet. För det gör jag, på alla sätt.

http://open.spotify.com/track/1NlPSje5KdxBsIVW3Bu1T1

Frida S
02.05.2014 kl. 12:40

Älskar det

Oj hörni, det här e nog riktigt jävla bra de. Djee. Fina pojkar.

 
Frida S
28.04.2014 kl. 21:21

Vad gör jag?!

Fem minuter senare kommer illamåendet över mig. När jag inser att jag i princip lovade för några få minuter sedan att intervjua en italiensk tränare för en större finsk hästtidning. Lugnar nerverna med soundtracket från Jesus Chrst Superstar. Trodde det skulle ha en bättre inverkan än vad det har. huuua. ääh. herkas. Har ju int alls nå lite tid med det här. blööh.
Frida S
28.04.2014 kl. 20:54

Parkhäng

När det mesta (och de flesta) bara känns förvånansvärt tröttsamt är det så himla skönt att sitta i en solig park, med en skogsfrände, och prata om viktiga och oviktiga saker. Tillsist så stör inte ens myrorna eller måsarnas parningsritual mig alls, och allting börjar kännas ganska kalas och hoppfullt igen.
Frida S
27.04.2014 kl. 18:37

Frida.
Är kaos.
Studerar litteraturvetenskap i Åbo.
Försöker lära mig något.

 


 

absurd 
argusti 
bratr 
danamon
dunkskallet
dysleski
finalina 
hanna
pixie 
sälskap