Tillbaka

Jag är tillbaka i Åbo med stregring och utan ofrivilligt pirr i magen. Det finns tiotals måsten jag borde ta tag i men jag kan inte riktigt slita mig från den här stressfria bubblan jag befinner mig i. 

Jullovet var helt perfekt. Jag hann lappa ihop delar av mig själv som hösten slitit för mycket av, umgås med alla som hör hem till, hästmysa och ordna en nyårsfest som blev precis så lyckad som jag hade hoppats. Varje gång jag är hemhem och vi alla samlas kommer jag inte ifrån hur roligt vi alltid har. Det känns som att de hundratals kilometer som finns mellan oss bara stärker allt som förut var skört. När jag tänker på hur vi alla dansade oss svettiga till Håkan H, skålade och kramades vid tolvslaget, drack mängder av skumpa, lekte lekar, grät, skrattade, sjöng allsång, hånglade och berättade hemligheter och dansade lite till, önskar jag att det kunde va nyår oftare. 

Jag hade noll bilder från kvällen så här kommer en av Saras bilder (som blev extremt suddig) och en av Louises.

Ofc glitter roots på nyår <3

Nu är jag mer en redo för en stressfri Åbovår med skumpadagar, dansnätter, kompishäng med saknade åbovänner och planerande av nästa höst. Åbo <3

 

Frida S
14.01.2016 kl. 14:05

Vinterlistan

Hur var din höst?
Tyvärr har min höst präglats mest av stress. Stress över studier, framtiden, relationer och att tiden inte räcker till. Det har gjort att jag har svårt att minnas allt roligt. Men har hunnit med en del keikkor, fint kompishäng och skumpakvällar, som gjort allt lite bättre.

Vad förväntar du dig av vintern?
Snö och minusgrader så jag kan börja använder ordentligt med varma tröjor och sånt. Gnistrande solskensdagar och att jag ska klara av att ta det lugnt.

Din bästa vinterbild från Instagram!
Har inte så många vinterbilder, men den här är av Siri och Bruno förra februari. Vi var ute i skogen och på åkrar här hemma och solenskenet gjorde ont i ögonen och det var krispigt kallt. 

 

Vilka är dina favoritspel under jullovet?
Jag gillar bäst olika sorts brädspel och strategispel. Är egentligen inte så kräsen, bara jag får spela något.

Vad är den mest välplanerade julklappen du ger bort i år?
Kan jag tyvärr inte säga, för personen som ska få den läser min blogg :)

Hur ändrar din väskas innehåll under vintern?
Om jag inte har en mössa på huvudet så finns den i väskan. Tillsammans med flera olika läppbalsam, näsdukar och ibland även yllesockor.

Beskriv en typisk dag för dig under vintern 2015-16.
Jag stiger upp vid 8-tiden, äter frukost i lugn och ro. Promenerar sedan till arken för att skriva på min kandi. Antagligen har jag planerat in en lunchdate, och på eftermiddagen går jag antagligen på föreläsning eller fortsätter skriva. Sedan går jag hem vid 16-tiden, antingen möter jag upp någon och hittar på något kul, eller så hänger jag bara hemma och ser på Netflix och äter middag.

Går du i ide eller lever du upp under vintern?
Mina levnadsvanor varierar nog inte mycket från resten av året. Gillar ändå vintern, men lever nog inte speciellt mycket för det. Först sedan när det börjar bli ljusare.

Vad är god vintermat för dig?
Olika sorters grytor som värmer bra.

Vilka sånger går på repeat hos dig just nu?
Hångellåten - Litte Jinder, Mauro Scocco
Sedan också diverse låtar från min julplaylist.

Nämn tre bra vinteraktiviteter.
Packa en väska, klä på dig varma kläder och gå ut i skogen med fint sällskap och åtminstone en hund. Pausa med varm oboy och smörgåsar.

Träffas hemma hos någon med vänner och antingen dricka varma drycker eller skumpa. Bara sitta och trängas runt ett köksbord, på ett golv eller i säng och ha ultimat mys. 

Åka pulka.

Hur såg julen ut hos dig för två år sedan?
Under dagen tog jag det bara lugnt här hemma, hade jullunch med familjen. På eftermiddagen for åtminstone jag och mamma till julkyrkan, vilket vi far varje år. Sedan åt vi julmiddag hos Anna (syster) och Jani, vilket vi inte brukar. Efter all mat for hela familjen hem till mamma och pappa var vi hade julklappsutdelning. Kvällen avslutades traditionsenligt med att vi spelade ett nytt brädspel och drack glögg.

Vilken var årets bästa julfest?
Har egentligen bara varit på en julfest, som min kompis Malin och hennes kämpis Elin ordnade och den var helt jätterolig. Men måsta säga att den bästa festen så här i juletider var nog min födisfest som var 11.12, dagen före min födis. Så fint att ha alla vänner samlade, få världens finaste presenter och dansa i vardagsrummet.

Vad ska du ännu hinna göra innan det blir vår?
Det enda jag verkligen måst göra innan våren är att skriva klart min kandi, försöker annars inte ha så mycket krav. Vill klyschigt nog försöka ta vara på tiden, innan det är sommar igen. 

Frida S
20.12.2015 kl. 18:56

Jag ska heim nu

Det är hundrasju dagar sedan jag sist var hemma. Hundrasju dagar sedan jag satt på golvet på min vind och knäppte på en sketen gitarr. Hundrasju dagar sedan jag lutade pannan mot en hästhals eller satt på terrassen och kände hur livet gled iväg mellan fingrarna.

Jag kan inte låta bli att säga att jag nu ska åka hem, trots att Åbo är mer hemma än vad jag någonsin trodde det skulle vara. För efter den tyngsta hösten i mitt liv får jag nu äntligen åka hemhem. Där finns tryggheten, syskonen, djuren och lugnet. Till den plats där jag nästan kan svära på att tiden ibland står stilla. Till huset var hela min barndom är sparad. Där det ännu finns en ful häst jag ritade på en vägg i hallen när jag var fyra år, och märken i trägolvet efter alla hundar som rusat fram genom vardagsrummet och köket. I några av nyckelhålen till sovrummen finns det videkissor som min ena storasyster gömde där när hon var liten.

Jag vet precis vilka plankor som man ska undvika att stiga på för att de knarrar högt, efter de gånger jag kommit upp lite för sent och lite för full. Jag ska hem nu. Till alla minnen, familjen, djuren, alla vänner som jag inte sett på ett halvt år. Och det ska bli så jävla skönt. Det är nu jag ska reda upp allt som inte gick att reda ut i Åbo. Allt det ostabila. Tankarna, känslorna och allt som blivit tilltrasslat. Om fyra timmar får jag krama min mamma på perrongen och sedan kör vi hem. Jag kommer spela mina senaste favoritlåtar åt henne och hon kommer vägra gissa vad det är vi lyssnar på. Precis som det alltid är. 

Frida S
17.12.2015 kl. 13:46

Var inte så högtidlig, du med din dramatik och stesolid

Du är bara ett telefonsamtal bort, men varje gång jag tar fram ditt nummer så tvekar jag. De senaste månaderna har vi pratat om nästan allt, utom om det som egentligen betyder något. Det som skulle förändra det mesta. Inte allt, men ändå så himla mycket. För varje gång vi pratar sväljer jag orden som jag tänkt minst hundra gånger. Som jag sagt åt andra, men inte åt dig som skulle behöva höra dem mest. Varför ska det alltid vara svårast att anförtro sig åt den som det faktiskt berör? 

Sanningen är ju den att jag är rädd. Rädd för att såra dig, rädd för att förlora dig. Livrädd att du inte överhuvudtaget skulle förstå. Att avståndet skulle bli större än vad det redan är. Att det skulle visa på att du inte alls finns där för mig som jag trodde. Det är så mycket lättare att vara tyst när det känns som att det finns för mycket att förlora. 

Frida S
05.12.2015 kl. 13:05

Söndag

Tydligen är jag inte alls okej. (Tillägg: fast nu är jag det)
 

Därför är en tidig prommis, trots bultande huvud, med en bästa vän så himla rätt. Sedan blir allt lite lättare när man får prata med en mamma som bryr sig. För att sedan bjuda in en bestie på krabbishäng, så man kan ligga nära nära i sängen och känna hur den där knuten inombords blir lite mindre. Dessutom lyssnar vi på Taylor <3

 

Frida S
29.11.2015 kl. 15:22

Som ett tonårshjärta

 

Jag försöker minnas när jag senast kände mig riktigt vaken. Har ett huvud som är kaos och känslor som inte går att definiera. Det är så mycket som gör att allt känns ganska så crap mesta dels av tiden nu, men ändå lyckas jag vara ganska nöjd. 

För jag är så glad över alla mina smarta vänner som jag kan diskutera med, gosa med och prata skit med. Eller tanken på att jag inte vet var jag kommer bo nästa år. Jag kan knappt förstå att jag ska och lyssna på Håkan H om cirka sex månader. Försöker komma på hur ett nyckelben kan vara så hett, eller hur vissa vackra pojkar får en att tappa andan. 

Frida S
27.11.2015 kl. 21:25

Tankarna kunde spränga hela rummet

 

Efter sjuttiotre andetag lyckas
jag lyfta huvudet för att se
att du redan gått.

Du orkade vänta i exakt
en minut och femton sekunder
på att jag skulle förklara.

Men hur säger man åt någon 
att glädjerusen inte längre når en,
eller att utrymmet innanför revbenen
har blivit för trångt. Att en doft inte längre
gör en yr, att syret aldrig tycks vara tillräckligt,
eller att ens känslor tagit uppehåll.

Frida S
17.11.2015 kl. 18:44

Bräcklighet

Skriver tre sidor som är fylld med pretentiös text. Det är så oerhört dåligt, men det är okej. För jag skriver om det som känns. Det som får den där tyngden i bröstkorgen att växa, som får magen att vridas av alla motstridiga känslor. Det som får mig att vilja pussa på alla mina vänner för att de är så fina, men samtidigt om allt det som händer ute i världen som får mig att gråta. 

 

Frida S
17.11.2015 kl. 18:26

Lära känna-listan

​Hur gammal är du? 
Fyller 21 om cirkus fyra veckor

Hur gammal känner du dig?
Ofta känner jag mig nog precis så gammal som jag är. I vissa situationer som sjutton, i andra äldre än vad jag är.

Var bor du?
Den här hösten är min tredje i Åbo. Aldrig trodde jag att jag skulle trivas så här bra här som jag gör. Har bott i samma lägenhet sedan jag flyttade hit, och den här den bästa utsikten över Åbo. <3

Vad har du gjort i dag?
Har egentligen bara hunnit stiga upp och äta frukost, men kan berätta om gårdagen istället.
Igår googlade jag fram julklappar ocb beställde dem på förmiddagen. Sedan skrev jag på ett grupparbete om Norges språkhistoria. På eftermiddagen mötte jag upp Hanna vid Tiirikkala för skrivdate. Vi skrev i kanske tre timmar. Där emellan pratade vi om vad en egentligen vill göra med sitt liv, hundar, vad som hänt på senaste tiden och instagram. Helt perfekt söndagshäng enligt min åsikt. Sedan gick jag hem och åt middag och läste lite. 

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför? 
Jag tycker för mycket om alla årstider för att välja en. Sommar för att en kan springa runt barbent och för nätterna, hösten för alla färger och höstkläder, vinter för att jag älskar snö, vår för vad det gör med alla människor.
 

Är du beroende av någonting?
En hel del ändå, men några är kaffe, iphonen, umgänge.

Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?
1. Jag föddes med gomspalt, opererades när jag var nio månader och har gått i talterapi och gått på massor med kontroller.

2. Är oerhört medveten om mina brister (ex. jag blir väldigt lätt svartsjuk), och tänker ofta att jag borde försöka jobba bort dem. Det lyckas nästan aldrig. 

3. Jag älskar verkligen hästar. Skulle inte kunna tänka mig ett liv utan dem. Hemma i Nykarleby har vi eget stall med fem egna hästar (sex om man räknar ett föl i en mage). Något av det värsta jag varit med om var när vi sommaren 2014 blev tvungna att avliva min första ponny som jag fick när jag var åtta år. Har tävlat seriöst på nationell nivå och det går inte en dag utan att jag saknar det. Kan utan problem prata om hästar hur mycket som helst, men gör det väldigt sällan eftersom få av mina vänner delar samma intresse.

 

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Gärna hemma i Nykarleby för att fira min älskade mammas födelsedag med resten av familjen. Eller på en plats som är fri från stress och fylld med inspiration.

Vad är du på för humör just nu?
Ett ändå ganska glatt humör. Vaknade utvilad och med vinterkänsla i kroppen. Varje dag som jag kan ta de lugnt på morgonen gör mig ofta väldigt nöjd med tillvaron.

Vilket är ditt favoritgodis?
Sura godisar och dödskallar. 

Vilken är din favoritaffär?
Monki och Cos. Därifrån är det mesta som finns i min garderob.

Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Båda, men mest ändå morgonmänniska. Jobbar bäst från morgonen, då har man dessutom hela dagen framför sig ännu.

Har du blivit sydd någon gång?
Inget annat än operationssår.

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Mamma. Hon skickade ett brev med en visselpipa gjord av bambu och ett manushäfte som hon köpt åt mig. <3

Är du blyg?
Sällan. Om jag blir det är det ofta bland människor som får mig att känna osäkerhet.

Vad heter du i andra namn?
Signe Maria

Vill du gifta dig?
Ja, det tror jag faktiskt. 

Har du något smeknamn?
Froids och Frippo är kanske de som används mest frekvent, men sen också Friiduni, Bilbo, Bratr, Fripolonos, Friola.

Frida S
16.11.2015 kl. 09:59

Jag ser dom klättra i träden för att se mer av världen

 

 

Frida S
15.11.2015 kl. 12:45

Frida.
Är kaos.
Studerar litteraturvetenskap i Åbo.
Försöker lära mig något.

 


 

absurd 
argusti 
bratr 
danamon
dunkskallet
dysleski
finalina 
hanna
pixie 
sälskap